60. AGRA: V sklopu otvoritvenih slovesnosti bo podpisan memorandum med Slovenijo in Japonsko

Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA v Gornji Radgoni je eden od najpomembnejših dogodkov na področju kmetijstva, podeželja in prehrane v Sloveniji kot tudi v širši regiji. Letos bo 60. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA potekal med 20. in 25. avgustom 2022. Osrednji gost na otvoritveni slovesnosti 60. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA bo japonski minister za kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je v sklopu otvoritvenih slovesnosti 60. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA v Slovenijo poleg japonskega ministra, pristojnega za kmetijstvo, povabilo tudi ministre, pristojne za kmetijstvo, iz sosednjih držav in z Zahodnega Balkana.

Osrednji gost na otvoritveni slovesnosti 60. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA bo japonski minister za kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo, ki bo tudi eden od govorcev na otvoritvi sejma. Japonska bo letos na sejmu AGRA zavzela mesto države partnerice. Na sejmu se bo predstavila z razstavnim prostorom in več kot 10 japonskimi podjetji. MKGP je na dogodek povabilo tudi ministre, pristojne za kmetijstvo, sosednjih držav (Avstrije, Madžarske, Italije in Hrvaške) in ministre, pristojne  za kmetijstvo, z Zahodnega Balkana (Srbije, Severne Makedonije, Črne gore, Albanije, Bosne in Hercegovine ter Kosova).

Po programu bodo tuji visoki gostje sodelovali na otvoritveni slovesnosti in si ogledali razstavne prostore sejma. Dan pred dogodkom bo ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko prisotne ministrske kolege gostila na uradni večerji.

Japonski minister za kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo Genjiro Kaneko prihaja v Slovenijo na povabilo ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irene Šinko. Spremljala ga bo 13-članska delegacija in več kot deset japonskih podjetij. Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko bo z japonskim gostom opravila dvostranske pogovore in ob tej priložnosti tudi podpisala Memorandum o soglasju med Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije ter Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo Japonske o trajnostnem razvoju v kmetijstvu, gozdarstvu ter prehranskih sistemih.

Japonski minister za kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo Genjiro Kaneko si bo v času bivanja v Sloveniji na terenu ogledal primere dobre prakse na področju pametnega kmetijstva in se seznanil z značilnostmi in potenciali slovenskega kmetijstva.