Že več kot 40 let zbira porcelanaste punčke in plišaste igrače

V obmurski vasici Hotiza, ki meji na državo Hrvaško živi gospa Elizabeta Tibaut, ki jesen življenja preživlja s svojim možem na svojem domu. Več kot pol stoletja sta živela in delala v tujini, v Nemčiji, s trebuhom za kruhom pa sta odšla še kot mlada.
Sedaj, ko sta upokojena, sta se vrnila v svoj rodni kraj, kjer se na jesen življenja najbolje počutita. Elizabeta si je v svojem prostem času izbrala zanimiv konjiček. Slednja namreč že več kot 40 let zbira porcelanaste punčke in plišaste igrače. Rada ima tudi razna ročna dela, kot je heklanje, našivananje, štrikanje, ob tem pa izdeluje tudi razne okrasne izdelke iz raznih materialov (krep papirja, reklam), rada pa tudi izdeluje tudi izdelke iz fasadne mreže, kar je posebnost njenih okrasnih izdelkov. Pri tem seveda velja omeniti, da Elizabeta oblačila za porcelanaste punčke in plišaste igrače izdeluje sama.

Na svojem domu ima tudi veliko klekljanih izdelkov, kot so razni prtički, pa kavne servise, posode za shranjevanje bombonov, nakita, izdelane račke, zajčke, pirhe … Lotila se je tudi izdelovanja orhidej in drugega cvetja. Pred leti je vas Hotiza gostila naj kmetijo in za to priložnost je Elizabeta pripravila in sešila ter dala na ogled postaviti maskoto, oziroma aranžma gospodarja in gospodinjo, bila sta oblečena v kmečka oblačila in opravljala razna kmečka opravila. V njeni domači zbirki so med drugim tudi kravji zvonci, ki jih je za spomin prinesla iz Nemčije in Švice.

Iz volne in lesa bodo nastajali zajčki

Elizabeta že sedaj snuje novo zamisel za obogatitev svoje zbirke, saj se bo lotila izdelovanja zajčkov iz volne v povezavi z lesom. Vsak njen izdelek je unikaten, vanj vložili veliko znanja, truda in ročnih spretnosti. Svojih izdelkov ne prodaja, temveč najraje podarja. 

Potrpljenje, mirna roka in veselje

Za vsak izdelek ki se ga loti, pove rokodelka Elizabeta, mora imeti potrpljenje, mirno roko, veselje in dober vid. Kot samouk si je Elizabeta z leti pridobila znanje in izkušnje, katere rada prenaša na mlade in tudi starejše, saj je mentorica upokojenkam ob različnih ročnih delavnicah, ki jih pripravlja Zveza kulturnih društev Lendava. V dolgih letih, odkar je postala rokodelka, je skozi njene prste šlo na tisoče najrazličnejših niti. Kot je ob obisku na njem domu na Hotizi povedala Elizabeta, se bo še lotila izdelovanja ročnih izdelkov, morda kaj novih, ki jih v bližnji okolici še ni bilo videti.

Elizabeta svojo zbirko seveda še kar povečuje, saj iz vsakega izleta in potovanja po Sloveniji ali v tujini kaj prinese in s tem obogati svojo neprecenljivo in bogato zbirko. Njena tiha želja je, da v svojem rodnem kraju ali v mestu Lendava ob kakšni priložnosti pripravi svojo prvo samostojno razstavo, da bi ljudje videli in spoznali kaj vse so v zadnjem desetletju naredile pridne in marljive roke Elizabete Tibaut, “da bodo ljudje potem bolj cenili ročna dela, ki so veliko krat zapostavljena in nimajo cene,” pove.