3. vseslovenski pohod z rdečimi baloni letos tudi v Lendavi

Zavod 13 že tretje leto zapored organizira 3. vseslovenski pohod z rdečimi baloni. Letos kot soorganizator dogodka v Lendavi sodeluje Vrtec Lendava, na pobudo vzgojiteljic Katje Kotnjek in Miše Giorgiutti, program pa se bo odvil na ploščadi pred lendavsko Mansardo, v soboto, 4. marca ob 11. uri.

Dan redkih bolezni z našim 3. vseslovenskih pohodom z rdečimi baloni ne opozarja le na redke diagnoze otrok in odraslih oseb. Želimo se sprehoditi skupaj z našimi prijatelji in podporniki. Omogočiti ljudem, da se srečajo s posebnimi otroki, ki so nekje na obrobju, in prikazati, da vsi tvorimo družbo kot takšno. Rdeči baloni za nas predstavljajo upanje in ljubezen in podajte nam roko, namreč še vedno menimo, da smo prav vsi prebivalci tega sveta posebni in vredni stati v prvih vrstah. Želimo vam pokazati, da prizadetost ni nujno omejenost, temveč vpliva le na našo percepcijo drugačnosti. Kamor pa spadamo prav vsi”, pravijo v Zavodu 13.

Petra Greiner, Zavod 13: “Računamo na povezanost, sprejemanje posebnosti in spoštovanje vsakršne drugačnosti med ljudmi. Želimo si le, da naši otroci ne bi imeli prilepljenih zaznamk in se ob njihovem rojstvu strokovnjaki ne bi držali za glave. Kot kaže se kljub znanosti, še vedno rojevajo. Da bi nas opozarjali na osnovne reči, ki v življenju štejejo. Ljubezen in povezanost med vsemi nami, pa naj se sliši še tako kičasto.”

“Pravzaprav je na 4. marec ob 11h čas, da se celotna Slovenija poveže. Obarvali jo bomo z rdečo in ne bomo dopustili, da bi nas še kdo delil glede na barvo kože, obtoževal zavoljo drugačnega verovanja ali nas podil nazaj na vojna območja. Sprehodili se bomo brez transparentov in vsemu navkljub klicali, da si želimo prav tako prve vrste za naše otroke. Kajti, tudi za naše otroke gre. Ne bomo govorili po zvočnikih pred porodnišnico, vendar si želimo, da bi bila obravnava posebnega starševstva že tam, pospremljena s čutečo roko in nato na vsaki točki, kjer se srečujemo s takimi in drugačnimi strokovnjaki, prav tako in še naprej”, zaključujejo pri zavodu 13.