3. december – Ta veseli dan kulture. V Lendavi letos skromneje

Danes obeležujemo že tradicionalni dan odprtih vrat v slovenski kulturi, ko številne kulturne ustanove po vsej Sloveniji vabijo obiskovalce na brezplačne kulturno-umetniške dogodke. Kljub zaostrenim zdravstvenim razmeram so kulturne ustanove po državi pripravile pester niz dogodkov, tako v živo kakor tudi po spletu, žal v Lendavi precej skromno. Hram kulture v Lendavi, Gledališka in koncertna dvorana ter Knjižnica Lendava letos na ta dan ne ponujata ničesar, so pa bistveno bolj aktivni v Galeriji-muzeju Lendava.
Ministrstvo za kulturo 3. december že od leta 2000 imenuje Ta veseli dan kulture. Ne gre le za praznovanje. Ne gre le za obeleževanje rojstnega dne našega pesnika Franceta Prešerna. To je dan – Ta veseli dan kulture –, ko znova in veliko bolj javno kot druge dni v letu, vabimo v muzeje, gledališča, na različne umetniške dogodke.

“Čas, zaznamovan s korona krizo, je težek čas tudi za področje kulture in umetnosti, vendar pa nas še dodatno opominja na pomen in vrednost umetnosti in kulture – za vsakega posameznika in za družbo. Literatura, gledališče, likovna umetnost, film, ples in glasba nam odpirajo ves svet. Ustvarjajo smisel, nam nudijo uteho, podporo. Kultura in umetnost nam pomaga videti svet z očmi drugih in razviti empatijo, ki jo v naši raznoliki družbi nujno potrebujemo. Kultura in umetnost oživljata in presegata meje, dražita znane poglede, nas silita k razmišljanju, nekatere k ponovnemu razmisleku. Omogočata nam, da izkusimo, kdo smo, od kod prihajamo in kam lahko gremo,” je ob prihajajočem dnevu odprtih vrat v slovenski kulturi povedala Barbara Koželj Podlogar, v. d. generalnega direktorice Direktorata za ustvarjalnost.

In kako bo v Lendavi? Hrama kulture, tako Gledališka in koncertna dvorana Lendava kakor tudi Knjižnica Lendava na današnji dan ne bosta svojim občanom ponudila prav ničesar, so pa bistveno bolj aktivni v drugem javnem zavodu, pri Galeriji-Muzeju Lendava. “Tretji december bomo s prostim vstopom za ogled razstav obeležili tudi v Galeriji-Muzeju Lendava. Na ogled bosta dve novi razstavi: “Onkraj videnega – Interierji v času pandemije” in sicer v kletnih prostorih lendavskega gradu ter dopolnjena stalna zbirka malih plastik z umetninami (nastale na lanskem in letošnjem simpoziju odlivanja v bron) v prenovljenem delu podstrešnega razstavišča lendavskega gradu,” so sporočili iz Galerije-Muzeja Lendava.

Ta veseli dan kulture obeležujemo vsako leto 3. decembra, na dan rojstva slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Na ta dan se na široko odprejo vrata slovenskih kulturnih ustanov, muzejev, galerij, gledališč, knjižnic.