25. Dirka po Sloveniji: Start bo v Lendavi

Kolesarska dirka Po Sloveniji (Tour of Slovenia) je največji kolesarski dogodek v Sloveniji v letu 2018. Med letošnjimi gostiteljicami dirke je tudi občina Lendava, ki bo gostila sam štart dirke, in sicer 13. junija pred Gledališko in koncertno dvorano Lendava. Gre za jubilejno, 25. izvedbo kolesarske dirke, ki poteka neprekinjeno od leta 1993 (z izjemo leta 1997) in bo trajala pet dni.
Dirka po Sloveniji letos praznuje jubilej, kajti na sporedu bo že 25. izvedba mednarodne kolesarske dirke, ki bo postregla s petdnevnim kolesarskim spektaklom. Prireditelji dirke, novomeški kolesarski klub Adria Mobil, je sicer že 14.4. v Ljubljani skupaj s partnerji in pokrovitelji predstavili etape in zakulisje največje kolesarske dirke pri nas, ki bo začela 13. junija v Lendavi, končala pa 17. junija v Novem mestu.

Neposredni prenos na Eurosportu in RTV Slovenija

“Dejstvo je namreč, da je bila lanskoletna izkušnja s prenosom dirke preko Eurposporta in Televizije Slovenije zelo dobra in odziv izjemen, zato je interes za letošnjo zeleno petljo še toliko večji,” opozarja tudi direktor dirke, Bogdan Fink. Prav zaradi tega bo tudi letošnji prenos na obeh televizijskih kanalih zagotovljen, s to novostjo, da bo Eurosport neposredno prenašal tri dni dirke na ES1 in dva dni na ES2, nacionalna televizija pa bo dirko prenašala na svojem prvem programu.

Prva etapa bo ravninska

Trasa prve letošnje etape dirke Po Sloveniji je večinoma ravninska, razen srednjega dela, kjer bodo kolesarji »spoznavali« Goričko. Po startu v Lendavi, trasa pelje kolesarje prvič v zgodovini dirke tudi na Madžarsko. S tem zaokrožuje dirka Po Sloveniji tudi svoja gostovanja v minulih 25 letih prav v vseh sosednjih državah. Dobrovnik, kjer je bil leta 2015 start tretje etape, bo kolesarje pozdravil v prvem delu etape, Gornja Radgona, Ljutomer in Beltinci pa bodo kolesarsko karavano videli v zadnjem delu. Ker je etapa pretežno ravninska, je pričakovan sprint glavnine na ulicah Murske Sobote. Cilj etape bo na Slovenski cesti.

Letošnja dirka Po Sloveniji – s posebnim, srebrnim leskom – bo prav zaradi tega leska potekala kar pet dni, s startom v Lendavi in tradicionalnim zaključkom v Novem mestu, kolesarska karavana pa bo obiskala tudi Mursko Soboto, Maribor, Rogaško Slatino, Slovenske Konjice, Celje, Ljubljano, Kamnik in Trebnje. Na skupno 664 kilometrov dolgo traso se lahko odpravi največ 25 ekip, skupno 175 kolesarjev. V karavani bodo tudi kolesarji, ki krojijo sam svetovni vrh, po pričakovanjih pa bodo posamezne ekipe v maju določile kdo bo dirkah v Sloveniji.

Letos so vključili še sosedo Madžarsko, preko katere dirka še ni potekala. Pet etap je praktično čisto novih, prireditev pa se bo zaključila z vožnjo na čas od Trebnjega do tradicionalnega cilja v  Novem mestu, kar pomeni borbo za skupno zmago do samega konca. Tekmovalno se bo dirka stopnjevala in sicer od prve tipično šprinterske etape do vedno težjih preizkušenj in končne borbe z uro. Takšno dirko lahko zmaga samo kompleten kolesar.