24. pomurska salamiada: Prvo mesto romalo v Radence

Čeprav so težave s koronavirusom, podobno kot mnogim organizatorjem, ponagajale tudi aktivistom Turističnega društva Radenci, so slednji uspeli realizirati svojo prireditev, 24. pomursko salamiado. Trenutna situacija je sicer povzročila, da se je tekmovanja udeležilo malenkost manj izdelovalcev salam, ob tem je vse potekalo “brez publike” in svečane razglasitve. A kot pravi predsednica TD Radenci Karmen Kavčič je pomembnejše zdravje ljudi in oni so kljub vsemu zadevo spravili pod streho. Dobili so tudi pet zmagovalcev, ki bodo pomursko salamiado zastopali na državnem finalu slovenskih salamiad, ki bo v soboto, 9. maja v Kostanjevici na Krki.
Na 24. pomurski salamiadi je sicer sodelovalo 40 izdelovalcev domačih salam iz širšega območja Pomurja, Štajerske, ter tudi Dolenjske in drugih delov Slovenije, z 49 vzorci, ki jih je ocenjevala strokovna komisija v sestavi: Ljubo Fekonja dr. med. vet., mag., Zdenka Tompa učit. kuharstva, gastronom kulinarik, Evgen Velikonja, mesarski mojster, Milko Lebarič univ. dipl. inž. živ. teh., Emil Šmid iz TD Radenci, in Milan Hari univ. dipl. inž. živ. teh. Najvišja možna skupna ocena štirih sodnikov (sodnika z najvišjo in najnižjo oceno se ne upoštevata) je 60 točk, od tega največ 6 točk za okus, 4 točke za prerez — izgled, barvo in teksturo, 3 točke za vonj in 2 točki za zunanji izgled.

Prvaki 24. pomurske salamiade, torej pet najboljših, ki bodo šli na državno tekmovanje so: 1. Branko Trstenjak (Radenci) 50,9; 2. Viktor Zemljič (Boračeva) 50,5; 3. Mirko Kaučič (Gornji Ivanjci) 49,9; 4. Daniel Štanta (Črešnjevci) 49,3; 5. Matjaž Dervarič (Murska Sobota) 49,1 itd. Organizatorji zanimivega dogodka, ki je letos potekal v nekoliko okrnjeni izvedbi, in sicer v “Erinoxu” v Radencih, so nam postregli kar nekaj zanimivih kronoloških podatkov. Tako je na vseh 24 pomurskih salamiadah bilo ocenjenih skupaj 1.650 vzorcev salam, tekmovanja pa se je v vseh teh letih udeležilo 453 salamarjev. Od vseh sodelujočih na pomurskih salamiadah je bilo 89 salamarjev uvrščenih na slovenske finalne salamiade. Jože Hamler (Gornji Ivanjci) je bil prvak 11 krat, Marjan Kralj (Ihova) 10 krat, in letošnji podprvak Viktor Zemljič (Boračeva) 7 krat. Vseh 24 salamiad sta se udeležila dva salamarja, in sicer: Jože Hamler z Gornjih Ivanjcev in Edi Štanta iz Podgrada pri Gornji Radgoni, 22 krat se je udeležil Marjan Kralj iz Ihove in 21 krat Franc Podlesek iz Pečarovcev. Kar 16 salamarjev se je tekmovanja udeležilo več kot 10 krat.

Kakorkoli že, dosedanji zmagovalci pomurskih salamiad so: I. salamiada: Ignac Jakomina (Črenšovci); II. in III. salamiada: Jože Hamler (Gornji Ivanjci), IV. salamiada: Feliks Petek (Črešnjevci); V. salamiada: Sandi Jerenec (Boračeva); VI., VII. in VIII. Salamiada: Marjan Kralj (Ihova); IX. Salamiada: Milan Janežič (Škocijan), X. Salamiada: Jože Hamler (Gornji Ivanjci); Xl. Salamiada: Milan Belec (Železne dveri); XII. Salamiada: Jože Hamler (Gornji Ivanjci); XIII. salamiada: Darko Hlupič (Slovenj Gradec); XIV. salamiada: Milan Pečnik (Gotovlje, Žalec); XV. salamiada: Darko Hlupič (Slovenj Gradec); XVI. salamiada: Jan Halec Kralj (Ihova); XVII. XVIII., XIX. in XX. salamiada: Milan Kolar (Beltinci); XXI. Salamiada: Andrej Kardinar (Lutverci), XXII. salamiada: Edi Štanta (Podgrad); XXIII. salamiada: Viktor Zemljič (Boračeva) XXIV. Salamiada: Branko Trstenjak (Radenci).