24. januarja bodo za tri ure zaprli lekarne

Stavki javnega sektorja 24. januarja se bodo pridružili tudi farmacevti, ki opozarjajo, da so preobremenjeni in glede na zdravnike znatno podplačani, četudi je njihova odgovornost primerljiva z odgovornostjo zdravnikov. Na dan stavke bodo lekarne med 10. in 13. uro zaprte, nujna zdravila pa bodo izdajali v okvirih dežurstva.
V Sloveniji lekarniški farmacevt izda letno v povprečju 27 tisoč receptov, medtem ko je evropsko povprečje 17 tisoč receptov,” je poudaril predsednik Sindikata farmacevtov Slovenije (Sifarm) Damir Domjan in dodal, da Slovenija potrebuje najmanj 600 dodatnih farmacevtov ob trenutno zaposlenih 1.143 farmacevtih.Dejstvo je tudi, da država premalo plačuje lekarniško dejavnost in posledično zaposlene.

Za kakovostno delo farmacevtov ne zadošča le poznavanje zdravil, njihovih lastnosti in medsebojnega delovanja, ampak je nujno tudi dobro poznavanje smernic zdravljenja bolezni in samozdravljenja. Odgovornosti farmacevta in zdravnika so primerljive, so poudarili v sindikatu. Farmacevti so nosilci lekarniške dejavnosti, tako kot so nosilci zdravstvene dejavnosti zdravniki in tako kot tudi zdravniki nosijo kazensko odgovornost.

Vir te težave je po besedah Domjana v tem, da Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije ne financira javne lekarniške službe v obsegu, kot ga določa zakon. V lekarnah je skupaj s tehniki zaposlenih okoli 1.400 ljudi in ZSSS za delovanje lekarn nameni, tako Domjan, bistveno manj sredstev, kot jih nameni za lastno delovanje ob 800 zaposlenih. Domjan ob tem poudarja, da si lekarne preprosto ne morejo privoščiti čakalnih vrst, kot jih pozna zdravstvo.

Tako se stavki 24. januarja pridružujejo tudi farmacevti javnih lekarn, in sicer naslednjo sredo bodo lekarne med 10. in 13. uro zaprte, nujna zdravila pa bodo izdajali v okvirih dežurstva.