23 županov obmejnih občin, tudi Pomurskih, podpira predlog o vojski na meji, hrvaški župani podpisujejo peticijo proti

Župani obmejnih slovenskih občin so 23. aprila predali pobudo za aktivacijo 37. a člena Ministru za obrambo, mag. Mateju Toninu, o čemer smo že poročali. Gre za 23 županov obmejnih občin, med katerimi je tudi lendavski župan Janez Magyar. Župani 23 hrvaških mest in občin ob meji s Slovenijo od hrvaške Istre do Medžimurja so v peticiji med tem izrazili zaskrbljenost zaradi morebitnega poslabšanja dobrososedskih odnosov s Slovenijo v primeru, če bodo slovenski vojaki varovali mejo s Hrvaško. Pismo s peticijo so poslali predsednikoma in premierjema obeh držav.
Minister za obrambo Matej Tonin je minulo sredo prevzel pobudo obmejnih občin, ki podpirajo predlog za aktivacjo 37a člena Zakona o obrambi, ki vojski podeljuje izjemna pooblastila pri širšem varovanju državne meje. Gre za pobudo pod katero je prvopodpisani župan Ilirske Bistrice, Emil Rojc. Župani s pobudo zahtevajo, da vojska pomaga policiji na obmejnih območjih v boju z nelegalnimi prehodi meje. Lokalne skupnosti obmejnih občin so namreč v primeru nelegalnih prehodov meje najbolj na udaru. Zaskrbljujoče je dejstvo, da se med ilegalnimi migranti lahko pojavljajo tudi okuženi s Covid-19, kar varnostno tveganje še povečuje.

Hrvaški župani iz obmejnih samoupravnih enot so izpostavili, da so bili neugodno presenečeni nad pobudo nekaterih svojih slovenskih kolegov, ki so konec aprila predlagali uveljavitev 37.a člena slovenskega zakona o obrambi. Hrvaški župani so sedaj zaradi pobude slovenskih županov poslali pismo predsednikoma vlad in držav Slovenije in Hrvaške, Janezu Janši, Andreju Plenkoviću, Borutu Pahorju in Zoranu Milanoviću, poroča Novi list na svoji spletni strani. Dodaja, da bo pismo zagotovo sprožilo nove nepotrebne napetosti med državama, ki se v bistvu zelo dobro razumeta.

Kot so župani zapisali v pobudi, so presenečeni nad pomisleki o uporabi pripadnikov Slovenske vojske za varovanje državne meje, saj so nekatere članice Evropske unije že pred Slovenijo aktivirale svoje vojske za pomoč pri ukrepih za zajezitev epidemije koronavirusa in za varovanje svojih meja. Župani apelirajo na Državni zbor, da izglasuje 37.a člen – Državni zbor predlog vlade potrjuje z dvotretinjsko večino navzočih poslancev, kar pomeni, da morajo za sprejetje glasovati tudi predstavniki opozicije.

Po drugi strani pa so hrvaški župani obmejnih občin zapisali, da “vodje enot hrvaške lokalne samouprave, ki mejijo na Slovenijo, nedvomno in brezkompromisno zavračamo katere koli dejavnosti ob meji, ki ne prispevajo k boljšemu in kakovostnejšem sožitju ljudi na obeh straneh meje” in“Pobude za napotitev oboroženih sil na meje nikakor niso del dobronamernih in dobrososedskih potez, ker ustvarjajo dodatno nervozo in nezaupanje med ljudmi, ki si ob meji delijo vsakdanjik” ter dodali še “da so takšne pobude v 21. stoletju neprimerne in v nasprotju z evropskimi načeli skupnosti in solidarnosti ter schengensko idejo o odpravi nadzora na meji.”