23. Festival slovenskega filma: Horváthovi delčki najboljši v svoji kategoriji

Včeraj zvečer, se je s podelitvijo najvišjih slovenskih filmskih nagrad zaključil 23. Festival slovenskega filma (FSF). Prireditev, ki je potekala v Veliki Unionski dvorani hotela Union, je režiral Matej Filipčič, povezoval jo je Jure Longyka, gledalce pa je uvodoma nagovorila direktorica 23. FSF Jelka Stergel.
Vesna za najboljši kratki igrani film je šla filmu Delčki, ki je nastal v režiji Árona Horvátha Botke in produkcija A Atalante oziroma Barbare Daljavec. Režiser je “uspel najti pripoved, ki sijajno razkaže ves potencial kratke igrane forme. To mu je uspelo s prepričljivo režijsko in igralsko izvedbo, kakor tudi z dosego izjemnega čustvenega učinka, ki je povsem na nivoju celovečernih dram. Delčki je eden tistih kratkih igranih filmov, ki mu ni potrebno nič več dodati ali odvzeti, saj vse svoje potenciale uresniči v takšni obliki, v kakršni ga imamo pred sabo prav zdaj. Kratki film lahko gledalce nagovarja kot odsek nečesa večjega ali pa kot skrbno zaokrožena miniatura.

“Menim, da je trenutek, ko izgubimo starševski ideal, tisti, ki nas potisne čez rob otroštva in pademo v svet odraslih. Ta trenutek je zame zelo srhljiv, a hkrati se zavedam njegovega pomena v procesu odraščanja,” pa ob svojem filmu Delčki razmišlja scenarist in režiser mlajše generacije Áron Horváth iz Lendave. “Svet odraslih in težave, ki jih nosijo s seboj, so sprva bili neopazni, komaj zaznavni. Nato so začeli naraščati in naenkrat jih je bilo nemogoče spregledati. Tako se je načela moja otroška naivnost, začutil sem neprijetno težo, ki se je nisem mogel več znebiti,” je še dejal Lendavčan.

V glavnih vlogah vidimo Teodorja Tota in Ksaverja Pratnekarja, ki sta se s filmom srečala prvič. Igrata tudi madžarski igralec Zsolt Nagy in Tamara Avguštin. Jedro avtorske ekipe sestavljajo še direktor fotografije Sašo Štih, montažer Andrej Avanzo, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik, scenografka Neža Zinajić in kostumografka Ina Ferlan.

Film Delčki je nastal v produkcijski hiši A Atalanta, koproducenti so Korektif, Zvokarna in KUD Lavina. Finančno sta ga podprla SFC in Občina Lendava. Leta 1991 rojeni Lendavčan Áron Horváth je za scenarij Delčkov leta 2017 prejel Grossmannovo nagrado za najboljši kratki scenarij. Trenutno razvija celovečerni prvenec z naslovom Izgubljena leta.