22. let občine Dobrovnik, ki se je nekoč imenoval tudi Lendvavásárhely

Občina Dobrovnik je včeraj praznovala svoj 22. občinski praznik. Čeprav praznika v Dobrovniku zaradi korona ukrepov niso mogli obeležiti kot so ga običajno vsako leto, pa ga bodo najbrž prihodnje leto zagotovo tudi za letos.
Občina Dobrovnik je ustanovljena leta 1998 in leži na območju, kjer je nekoč bilo Panonsko morje. V pomurskem in slovenskem merilu sodi med majhne občine. Meji na štiri občine in sicer: Moravske Toplice, Turnišče, Kobilje in Lendava. Vsled neposredne bližine sosednje Madžarske se intenzivno povezuje tudi z tamkajšnjimi obmejnimi območji.

Razprostira se na 31 km2 in ima okrog 1.300 prebivalcev. Ob nastanku občine so tri naselja in sicer Strehovci, Žitkovci in Dobrovnik dobile status KS. Slednje dva ležita na narodnostno mešanem območju, kjer je večji del prebivalstva pripadnikov madžarske narodnosti in Strehovci, ki leži izven dvojezičnega območja. Na severozahodnem delu se razprostirajo dobrovniško – strehovske gorice posejane z vinogradi in sadovnjaki, med katerima leži gozd s čudovitim akumulacijskim jezerom na robu, medtem ko sta južni in zahodni del tipična panonska nižina, z njivami in travniki.

“V nedeljo 13.12.1998 smo imeli prvo sejo Občinskega sveta občine Dobrovnik. Do danes smo skupaj veliko dobrega naredili in bodimo srečni in ponosni na to uspešno prehojeno pot. Odločni in vztrajati moramo skupaj naprej, samo to in nič drugega nam mora biti najvažnejša naloga. Ali bo virus še nadaljeval svoj pohod tudi med nami, tega ne vemo, vendar pa vemo, da moramo in hočemo živeti naprej, živeti skupaj, za vse nas in za vse rodove, ki prihajajo za nami. Dovolite mi, da Vam vsem iskreno čestitam ob občinskem prazniku dvojezične občine Dobrovnik,” je zapisal župan Občine Dobrovnik, Marjan Kardinar.

Še na začetku 20. stoletja se je Dobrovnik imenoval Lendvavásárhely

Ker se ime Lendvavásárhely med prebivalci ni udomačilo, uporabljamo v madžarskem besedilu ime Dobronak, v slovenskem pa Dobrovnik. Vas se je vse do leta 1909 imenovala madžarsko Dobronak, za tem pa so ime pomadžarili in vas preimenovali v Lendvavásárhely. To ime se je uporabljalo je vse do leta 1919, ko je naselje dobilo uradno slovensko ime Dobrovnik, ker je bilo priključeno Kraljevini SHS. Po ponovni priključitvi Prekmurja Madžarski (16. aprila 1941) je uradno ime kraja spet postalo Lendvavásárhely. To je trajalo do poletja 1945, ko je Dobrovnik ponovno prešel pod Jugoslavijo. Ker se ime Lendvavásárhely med prebivalci ni prijelo, uporabljamo v madžarskem besedilu ime Dobronak, v slovenskem pa Dobrovnik.

Bukovniško jezero, biser kraja

Najbolj prepoznavna turistična točka je Bukovniško jezero z okolico, ki poleg ribolova nudi možnosti za počitek, sprehode, kampiranje, piknik in športne aktivnosti. V objemu starih dreves v neposredni bližini jezera ponosno stoji kapelica sv. Vida, zraven pa žubori istoimenski izvir z vodo, ki ima energijsko moč ter številne zdravilne učinke. 26 energetskih točk blagodejnega in zdravilnega sevanja ponuja sprostitev in obnovo vitalnih energij. Prav tako vas vabi pustolovski park ter raznobarvne orhideje in eksotične rastline v tropskem vrtu. Spoznate lahko rokodelske veščine takjašnjih mojstrov, preizkusite izvrstno lokalno kulinariko ter odlična vina domačih vinarjev v prijetnem ambientu naših ponudnikov.