21. september, dan brez smrtnih žrtev na evropskih cestah

Policisti ta teden sporočamo voznikom, naj bodo bolj osredotočeni na cesto in tako prispevajo k večji prometni varnosti. Eden od ciljev aktivnosti, ki jih koordinira Evropska zveza prometnih policij Roadpol, pa je tudi, da bi na ravni celotne Evrope na izbran dan zabeležili čim manjše število umrlih v prometnih nesrečah in da bi čim več držav doseglo cilj – nič smrtnih žrtev v cestnem prometu. Letos ta cilj poskušamo doseči danes, 21. septembra 2021.
V okviru evropskega dneva brez smrtnih žrtev v cestnem prometu bodo danes po vsej Evropi potekale številne preventivne in druge akcije. Cilj je, da ta dan na evropskih cestah ne bi bilo nobene smrtne žrtve, so zapisali na policiji. Projekt sicer že več let zapored organizira evropska mreža prometnih policij Roadpol, prej Tispol. Letošnji moto akcije, ki obenem poziva k zmanjšanju hitrosti kot pravzaprav najhitrejšemu načinu za znižanje števila smrtnih žrtev v cestnem prometu na nič, je Ostanite živi in rešujte življenja.

“Z akcijo Roadpolovi dnevi varnosti želimo v Evropi doseči vsaj en dan v letu brez smrtnih žrtev v cestnem prometu. Da je taka akcija lahko uspešna, dokazujejo podatki za lansko leto. Na osrednji dan lanskih aktivnosti v kar 16 evropskih državah ni bilo nobene smrtne žrtve v cestnem prometu, kar je precejšen dosežek. Število smrtnih žrtev v prometu je upadlo za več kot 50 odstotkov prav med akcijo pod sloganom Ostanite živi in rešujte življenja,” so zapisali pri Policiji.

a evropskih cestah in ulicah vsak dan umre 70 ljudi. To pomeni, da je 70 družin hudo prizadetih zaradi izgube ljubljenega partnerja, starša, sorojenca ali otroka. Vsako leto pa v 53 evropskih državah na cestah umre kar 70.000 ljudi, več sto tisoč se jih poškoduje. Toda poškodbe v prometnih nesrečah niso neizogibne. Mogoče jih je preprečiti! Omenjene aktivnosti se prekrivajo z evropskim tednom mobilnosti, ki bo prav tako potekal med 16. in 22. septembrom, ko bodo številne slovenske občine z različnimi aktivnostmi spodbujale trajnostno mobilnost.

Številne aktivnosti za večjo prometno varnost

Med 16. in 22. septembrom 2021 poteka akcija “Osredotoči se na cesto” (ang. Focus on the road). Akcija, ki istočasno poteka po večini evropskih držav in jo koordinira evropska mreža prometnih policij Roadpol, je namenjena preprečevanju vseh vrst ravnanj, ki zmanjšujejo vidno in slušno zaznavanje voznikov. Problem distrakcije voznikov med vožnjo je namreč čedalje večji problem. “V tem času bomo policisti po vsej Sloveniji s poostrenimi nadzori preverjali, ali vozniki med vožnjo nepravilno uporabljajo naprave (npr. mobilne telefone) in opremo, ki zmanjšuje njihovo slušno ali vidno zaznavanje v cestnem prometu ali zmožnost obvladovanja vozila. S skupnim nadzorom večine evropskih policij bomo tako opozorili na vse večji problem distrakcije voznikov (zaradi uporabe raznih elektronskih naprav in drugih oblik motenj voznika med vožnjo),” so zaključili pri Policiji.