2021: Višja minimalna plača, ki se od letos izračunava drugače!

Leto 2021 nam prinaša nekaj sprememb, kar se sociale in tudi minimalnih plač tiče. Sprememba bo tudi pri davkih na luksuzna vozila, pa tudi pri dodatnem davku za vozila z večjo prostornino motorja. Prihaja “kulturni evro” in carinske ter davčne spremembe.
Leto 2021 nam v primerjavi z letom 2020 prinaša nekaj sprememb, ki se bodo dotaknile praktično vseh državljanov in državljank. V letošnjem letu se je povišal enkratni prejemek ob rojstvu otroka oz. bosta po novem zaradi epidemije celo dva prejemka. Prvi, osnoven, znaša 350 evrov in pa po novem sedmem protikoronskem paketu (PKP7) še 500 evrov. Starševski dodatek letos znaša 402 evra, najnižje materinsko, očetovsko starševsko nadomestilo pa po novem znaša 545 evrov.

Od letošnjega leta naprej bo višja tudi minimalna plača. Ta se od letos izračunava drugače in sicer na način, da mora biti ta za od 20 – 40 odstotkov višja od minimalnih življenjskih stroškov. Natančna številka ni znana, vendar pa, neuradno, gre za okrog 40 evrov. To pomeni, da bo minimalna plača po novem znašala 740 evrov neto. Novosti pa so tudi pri vozilih. Davka na luksuzna vozila letos več ni, ni pa tudi davka za motorna vozila s prostornino motorja nad 2,5 litra, kar je bilo uvedeno leta 2012. Namesto tega se uvaja obdavčevanje vozil glede na izpuste, gorivo, …

Letos med drugim prihaja tudi “kulturni” evro, kar pomeni, da bo kultura od letos nekoliko dražja. Na ta način bi predvidoma bilo zbranih nekaj več kot 9 milijonov evrov. Deležni bomo tudi carinskih in davčnih sprememb. Zaradi slednjih bodo novosti tudi pri Pošti. Spremembe bodo pri paketih, ki vsebujejo blago in jih boste pošiljali v tujino.