2. januar dela prost dan

V času varčevalnih ukrepov je vlada vzela drugi januar kot dela prosti dan, a ga je na ponedeljkovi izredni seji vrnila. 2. januar 2017 bomo torej preživeli doma. V SDS-u so glasovali proti predlogu, poslanci NSi-ja pa so se glasovanja vzdržali. Podprla ga je tudi opozicijska Združena levica.

Predlog sprememb zakona o praznikih in dela prostih dnevih, po katerem bo 2. januar po štirih letih znova dela prost dan, so vložili v SMC-ju. Že sicer pa so takšen predlog vložili pred časom v Združeni levici, a ga SMC takrat ni podprl. Kot je v imenu predlagateljev, poslancev SMC-ja, uvodoma poudaril Milan Brglez, je bila odločitev za to, da se 2. januar ponovno razglasi za dela prost dan, sprejeta, “da se ljudem vrne tisto, kar jim je bilo krivično odvzeto”. Vsakršne očitke o populizmu je zavrnil.

2. januar kot dela prost dan je bil uveljavljen vse od leta 1955, v duhu varčevalnih ukrepov pa se je ukinil leta 2012 in pričel veljati 2. januarja 2013. V NSi-ju so bili mnenja, da bi namesto 2. januarja, doma bili štiri dni kasneje, ko je krščanski praznik svetih treh kraljev in za veliki petek. V večini preostalih evropskih držav sicer 2. januar ni dela prost dan. Med drugim so pri NSi mnenja še, da bi veliko boljše bilo znižanje DDV-ja.

SMC med drugim navaja, da si dela prost 2. januar sedaj lahko privoščimo, saj da je država v boljši finančni kondiciji, s tem pa se posledično “lahko prične postopno sproščanje številnih varčevalnih ukrepov, vključno z vrnitvijo 2. januarja na seznam dela prostih dni.” Na neodobravanje je predlog naletel med podjetniki, v Gospodarski zbornici Slovenije pa pravijo, da je predlog nestrokoven.