15 let vokalne ekstaze komornega pevskega zbora Vita

Komorni pevski zbor Vita iz Lendave v letošnjem letu praznuje svojo petnajsto obletnico. Že petnajst let poslušalce spravljajo v vokalno ekstazo in že petnajst let polnijo majhne in velike dvorane. V tem članku se oziramo nazaj, praktično do začetka.
“Vita pomeni življenje. Ime smo izbrali z mislijo na vitalnost in življenjsko energijo, ki naj bi jo zbor odseval skozi petje,” so zapisali. Najbrž se lahko v en glas strinjamo, da ob vsakem svojem nastopu res podarjajo življenjsko energijo. Repertoar zbora sestavljajo skladbe različnih žanrov: od renesančnih, romantičnih skladb, ljudskih pesmi do jazza, popa in rocka, pa tudi petje v različnih jezikih članom ne predstavlja ovire.

Prvi zametki v letu 2003

K rojstvu zbora sta leta 2003 prispevala svoj delež učiteljica glasbenega pouka na Dvojezični osnovni šoli I v Lendavi Tanja Vajda in prav tako učitelj glasbenega pouka na Dvojezični srednji šoli v Lendavi, Jože Gerenčer. Začela sta s Spominčicami, ženskim pevskim zborom, ki so se mu potem pridružili moški. Pod zborovodjo Jožetom Gerenčerjem so se za tem konec leta 2005 poimenovali v Komorni pevski zbor Vita Lendava.

Člani zbora so pevke in pevci prihajajo iz vseh strani, pretežno iz območja občine Lendava, zborovodja pa prihaja iz Filovcev. Večina članov je osnovnošolskih ali srednješolskih učiteljev, med slednjimi pa je tudi nekaj študentov. Zbor od leta 2010 vodi Danijel Berden, v osnovi pa delujejo kot društvo, s sedežem v Rudarski ulici 10a v Lendavi.

Pevski zbor so poimenovali po končanem božičnem koncertu v lendavski evangeličanski cerkvi, v tako imenovani “Dvojki” v Lendavi, kjer so “Vitaši” imeli preprost zaključek, občni zbor in so dorekli, da je čas, da se ob moških članih zbora končno preimenujejo iz Spominčic v nekaj novega. “Bilo je nekaj predlogov in na koncu smo glasovali. Izbrano je bilo ime Vita, torej Življenje. Zdelo se nam je pisano na kožo: to smo mi, “Vitaši,” polni življenja,” je moč zaslediti.


Prvi video posnetek pevskega zbora Vita, ki ga je posnel urednik zdajšnjega spletnega portala Lendavainfo.com, takrat spletnega portala Lendavanet.com

“Vedno smo bili znani po tem, da hočemo napredovati, svoje pevsko znanje preizkusiti na mednarodnih tekmovanjih in se vrniti s čim višjim priznanjem. To nam je uspevalo tako pri zborovodji Jožetu Gerenčerju kot pri Danielu Berdenu. Ko je zbor začel voditi slednji, nas je zaneslo v njegove vode, torej v pop in jazz vode, poleg klasike, ki je potrebna, da se pevci glasovno izenačijo in pridobijo na kvaliteti. Trenutno nas definirajo kot kvaliteten in energije poln zbor ravno zaradi tega, ker smo žanrsko tako raznovrstni in aktualni. Danijel se nam je hitro pokazal kot glasbenik, ki zelo rad piše za zbor, ustvari priredbe marsikaterega aktualnega hita in pri tem celo upošteva naše želje.”

Člani pevskega zbora opažajo, da so publiki všeč stare zimzelene melodije, nekdanji rock komadi, glasbeni deli filmskih uspešnic, mlajši pa imajo najraje priredbe sodobnih hitov. Poznavalci glasbe seveda strogo prisluhnejo našim izvedbam v vseh žanrih. Vsi pravijo, da med petjem izžarevajo ljubezen do petja, do glasbe in da ljudje odhajajo z njihovih koncertov nasmejani ter dobre volje.

Za zborom je precej glasbenih projektov: Turneja v Mostarju (2009), sodelovanje s Slovenci v Novem Sadu (2014, 2015) in seveda na mednarodnih tekmovanjih, kot so: Praga Cantat v Pragi (2007, srebrno priznanje), ter na tekmovanju v sklopu Musice Mundi, kjer so tako v Budimpešti (2009) kot v Benetkah (2012) dosegli zlato priznanje. Posebna izkušnja je bilo tudi sodelovanje s triom Eroika, s katerim so zapeli tudi tri skladbe na koncertu ob njihovi 10. obletnici delovanja (2016) in nastop z glasbeno zasedbo Sárik Péter Trió, eno vodilnih madžarskih jazz skupin.

Z drugimi zbori sodelujejo tako, da jih povabimo na skupini koncert z imenom Pomladno pevsko prebujanje, sicer pa pomenita zboru v vsaki sezoni vrhunec dva nastopa: Pomladno pevsko prebujanje v sinagogi ter Božični koncert, ki je vsako leto zelo obiskan. Do sedaj so izdali tri zgoščenke: San se šetao (2007), Božični koncert (2011) in Jubilejni CD (2013), ki je bil dodan brošuri ob praznovanju 10. obletnice zbora. V letu 2017 so sodelovali tudi pri snemanju pesmi za novi album Žana Serčiča. Lendavo in s tem Slovenijo so zastopali v Zagrebu, in sicer na 2. festivalu božičnih pesmi 2017.