14. november, mednarodni dan sladkorne bolezni. V lendavskem društvu diabetikov imajo 160 članov

14. november je mednarodni dan sladkorne bolezni. Ob tej priložnosti v številnih mestih kakšne znamenite stavbe, po navadi mestne gradove osvetlijo z modro svetlobo. V Lendavi žal to ne bo izvedeno, saj Galerija-Muzej Lendava takšne možnosti osvetlitve nima, s tem pa se mesta in Občine pridružujejo mednarodnim aktivnostim ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni.
Letošnja tema svetovnega dneva sladkorne bolezni je “Medicinske sestre in sladkorna bolezen.” Cilj kampanje je povečati ozaveščanje o ključni vlogi medicinskih sester pri podpori osebam, ki živijo s sladkorno boleznijo. Sladkorna bolezen (diabetes mellitus) je skupina različnih bolezni, ki jim je skupna previsoka koncentracija glukoze v krvi. Poznamo več tipov sladkorne bolezni, in sicer sladkorno bolezen tipa 1 in tipa 2, sladkorno bolezen v nosečnosti ter druge tipe sladkorne bolezni. Najpogostejša je sladkorna bolezen tipa 2, ki jo ima približno 90% vseh oseb s sladkorno boleznijo. V času koronavirusa se morajo diabetiki zaščititi bistveno bolj, saj spadajo v rizično skupino.

Previsok krvni sladkor, kot glukozo poimenujemo laično, je pri tipu 2 sladkorne bolezni posledica sočasno prisotne okvare trebušne slinavke, ki izloča premalo inzulina, in oslabljenega učinka inzulina na telesna tkiva, predvsem mišičje in jetra. Okvara trebušne slinavke sčasoma napreduje, zato se način zdravljenja sladkorne bolezni tipa 2 stopnjuje, in sicer od spodbujanja k zdravemu življenjskemu slogu do zdravljenja z zdravili, ki jih zaužijemo prek ust, do zdravljenja z zdravili, ki se z injekcijo dajejo v podkožje kot npr. z inzulinom. Sladkorna bolezen je sicer velik zdravstveni problem ter izziv za vse nas.

V lendavskem društvu diabetikov imajo 160 članov

Ob današnjem dnevu smo po telefonu govorili s predsednico društva diabetikov Lendava, Zsuzsi Kepe. Društvo je bilo ustanovljeno že leta 1986, torej deluje že 34 let, trenutno pa ima svoje prostore na Trgu ljudske pravice 10, v isti stavbi kot uredništvo našega spletnega portala. Kepejeva uvodoma pove, da ima društvo 160 članov, a da je diabetikov na območju ki ga društvo pokriva, bistveno več. “Mnogi si ne priznajo, da so diabetiki, veliko je takih, ki ne obiščejo zdravnika, mnogi pa so tudi taki, ki za svojo težavo ne vedo ali je ne prepoznajo. V kolikor dolgo ne obiščemo zdravnika, telesu s tem ne pomagamo, že kmalu pa lahko zabredemo v hude zdravstvene težave, komplikacije, kar lahko vodi do izgube okončin, izgube vida, težave z ledvicami, …”

Članstvo v društvu je višje starosti, povprečje se giblje okrog 70 let, nekaj članov, vključno s predsednico pa je nekoliko mlajših. “Želimo si več članov, tudi mlajših. Društvo ponuja veliko zanimivih in koristnih stvari, ki diabetikom olajšajo življenje, od nasvetov do predavanj ter učnih delavnic. Gre za tudi za komunikacijo za edukativna okrevanja, …,” je dejala Kepejeva, ki pa spomni tudi na diabetes nekoč in danes. “Takrat je bilo bistveno drugače. Inzulin je bil težje dostopen, premalo je bilo tudi zavedanja o tej bolezni, a to se na žalost do danes ni spremenilo,” je še dejala.

“Visok sladkor je zelo nevaren. Največkrat pride do zapletov prav pri slednjem, bolnik lahko pristane na dializi. Po navadi diabetiki nimamo samo ene stvari, lahko imamo pridružene težave z mehurjem, očmi, ledvicami, srčno-žilna obolenja,… Preventivno imamo torej druženja in predavanja v našem društvu, da osebe s sladkorno boleznijo seznanimo s tem in da jim je lažje,” še pove Kepejeva, ki se v pogovoru vrne nekaj desetletij nazaj in omeni, da je nekoč edina možnost dodajanja inzulina bila preko injekcij, danes pa so zadeve bistveno bolj praktične in predvsem enostavne, “a doziranje ostaja enako. Nekateri trikrat, spet drugi petkrat na dan. V osnovi igla še vedno ostaja, vendar je vse skupaj malo drugače. Pred vbrizganjem inzulina seveda ne smemo pozabiti na meritev trenutnega stanja v krvi. Ustrezen rezultat je vedno 6,” zaključi Kepejeva.

V kolikor ne bi bilo epidemije bi lendavsko društvo diabetikov tudi letos organiziralo meritev krvnega sladkorja, predavanje in pohod, a trenutna situacija takšnih aktivnosti žal ne dopušča.