125 let Splošne bolnišnice Murska Sobota

Splošna bolnišnica Murska Sobota v teh dneh praznuje 125 let obstoja. 120 let bolnišnice so obeležili s svečano prireditvijo, 125-letnico bolnišnice pa bodo obeležili s svečano otvoritvijo novega laboratorija, ki bo eden najbolj sodobnih v državi.
V tem času je bolnišnica prehodila dolgo pot, s številnimi pomembnimi dogodki, ki so se zgodili v tem času. Naredila je razvoj od male lokalne bolnišnice do 5. največje v Sloveniji, katere kakovost, odličnost in izvrstnost je že dlje časa priznana in prepoznana tudi izven naše regije.

Predvčerajšnjim je svoja vrata pacientom odprl Negovalni oddelek kot dislocirana enota v prostorih stare porodnišnice. Še v letošnjem letu se bo v nove prostore kleti Urgentnega centra preselil tudi laboratorij. V teku je že tudi prenova lekarne z aseptiko.

“Bolnišnica danes zaposluje 1074 ljudi in je s tem največji delodajalec v pomurski regiji. Uspeh naše bolnišnice je zagotovo njen razvoj. Pravo bogastvo in vrednost pa niso le pridobitve in s skupnimi prizadevanji uspešno izvedeni projekti. Največje bogastvo so naši zaposleni, prispevek vsakega posameznika in skupaj z njimi tudi naši uporabniki, bolniki in njihovi svojci. Še naprej si bomo prizadevali, da bomo s skupnimi močmi našo bolnišnico vodili po poti prijaznega in strokovnega dela in obravnave pacientov. Ob sledenju viziji ostati ugledna in mednarodno priznana regionalna bolnišnica pa nam bodo vedno v ospredju zastavljene vrednote: skrb, strokovnost, humanost, strpnost in prijaznost,” so zapisali pri Splošni bolnišnici Murska Sobota.

Zgodovina

Otvoritev bolnišnice se je zgodila 15. novembra 1893. Ob otvoritvi je imela bolnišnica 4 bolniške sobe oziroma 24 postelj. Po desetih letih se je pokazalo, da je bolnišnica premajhna. Zaradi povečanega obsega in vsebine dela so se začele raznovrstne adaptacije in gradnje novih zgradb na novi lokaciji v Rakičanu.

Kot glavne mejnike velja izpostaviti sledeče:

– ustanovitev bolnišnice leta 1893,
– odločitev o prenosu vseh bolnišničnih dejavnosti na novo lokacijo v Rakičanu leta 1953,
– zgraditev prvega objekta na novi lokaciji leta 1954,
– zgraditev Internega oddelka 1965,
– zgraditev kirurškega bloka, največje investicije vseh časov v zdravstvu v pomurski zdravstveni regiji v letu 1988,
– zgraditev novega Ginekološko-porodniškega oddelka leta 2004,
– pridobitev mednarodne akreditacije leta 2011 in naziva učna bolnišnica leta 2011,
– energetska sanacija večine objektov leta 2012,
– izgradnja Urgentnega centra 2015,
– kardiološka dejavnost,
– znanstveno-raziskovalna dejavnost