11 let: Priča razbremenila Mačka, tožilka umaknila obtožnico

Sodnik okrajnega sodišča v Ljutomeru Boris Kolmanič, ki mu pred nedavnim ni uspelo začeti glavno obravnavo zoper Marjana Mačka, finančnega direktorja murskosoboške bolnišnice, je sedaj zadevo zaključil. Obtoženi Maček, ki že v letih 2015 in 2019, na predobravnavnem naroku ni priznal krivde, da naj bi zlorabil svoj položaj pri obračunavanju bolnišničnih storitev Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), je oproščen vseh očitkov.
Pravzaprav je višja državna tožilka Desanka Novak, po zaslišanju nekaj prič, pred koncem obravnave umaknila obe obtožbi, ker je bilo jasno, da po mnenju izvedencev in prič ni dokazov za nadaljnjo vztrajanje pri obtožbi. Odločilno je vsekakor bilo pričanje ključne priče, direktorja soboške enote ZZZS, Ivana Tibauta, ki je zatrdil, da oškodovanja omenjenega zavoda sploh ni bilo. In ko državni tožilec po začetku glavne obravnave in pred koncem glavne obravnave umakne obtožbo, sodišču ne preostane drugega, kot da izda zavrnilno sodbo. Sodišče je tudi prekvalificiralo kaznivo dejanje iz dveh v eno nadaljevano kaznivo dejanje.

Tako je zadeva, ki se vleče že kakšno desetletje končana in prvi finančnik regijske bolnišnce lahko poslej mirno spi. Z zaključkom zadeve je zadovoljen tudi sodnik Boris Kolmanič, ki je dejal, da “sodišča moramo soditi v razumnem roku. Zadevo je potrebno čim prej zaključiti, saj nobenemu obtoženemu ni enostavno, ko ne ve kaj se bo zgodilo.” Mimogrede, v tem primeru je Mačku, zaradi očitkov o zlorabi uradnega položaja ali uradnih pravic grozilo do osem let zapora.

Spomnimo: Že septembra 2019 je na okrožnem sodišču v Murski Soboti, pred sodnico Natalijo Goldinskij Husar, potekal predobravnavni narok proti Marjanu Mačku, finančnemu direktorju Splošne bolnišnice Murska Sobota (SBMS). Pred tem, leta 2015 pa je predobravnavni narok za podobno kaznivo dejanje potekal tudi pred sodnikom Stanislavom Jugom. In obe obtožnici so pozneje združili. Maček je bil obtožen zlorabe položaja, ko naj ne bi konec leta 2011 in v začetku leta 2012 izpolnil navodil nadzornikov ZZZS, ki so ugotovili nepravilnosti pri obračunavanju bolnišničnih storitev.

ZZZS je takrat odredil, da morajo popraviti fiktivne račune, ki so jih izstavili zavarovalnici. Za bolnike, ki so jih oskrbeli v ambulanti in poslali domov, so v bolnišnici namreč zavarovalnici zaračunali, kot da so bili hospitalizirani. Državna tožilka Jana Rogan je Mačka takrat obremenila, da ni naročil poprave vseh spornih računov. Takih primerov zdravljenja oziroma računov je bilo 227, Roganova pa zato ocenjuje, da je bil ZZZS zavoljo tega oškodovan za 327 tisoč evrov … Obtoženi Marjan Maček je takrat vse očitke tožilstva zavrnil, v nadaljevanju glavne obravnave pred sodnikom Borisom Kolmaničem pa se je dokazalo, da ni bil kriv in zadeva se je zanj uspešno končala.

Stroške, ki niso tako majhni, ti znašajo vsaj 15 tisočakov (obramba, izvedenci), bo kril državni proračun.