11. aprila nova stavka

V sredo 11. aprila se nam obeta nova stavka. Svoje delo bodo tokrat odložili finančno-računovodski uslužbenci, zaposleni v zdravstvu in občinski redarji. “Pogajanja na pogajalski komisiji Vlade RS in reprezentativnih sindikatov v javnem sektorju so ustavljena, ker se vlada ločeno pogaja s štirimi skupinami sindikatov.”
“Ravnanje vlade predstavlja kršitev dane zaveze iz leta 2016, da ne bo ločeno sklepala sporazumov in dogovorov. Zato je Svet KSS sprejel sklep s podporo sindikatov zasebnega sektorja o začetku stavke in protestnem shodu reprezentativnih sindikatov v javnem sektorju: Konfederacija slovenskih sindikatov – KSS, Sindikat vojakov Slovenije – SVS, SPUKC – Sindikat zdravstva Slovenije, Sindikat finančno računovodskih uslužbencev plačne skupine J – SFRUJ in Sindikat občinskih redarjev Slovenije – SORS,” so zapisali pri konfederaciji slovenskih sindikatov (KSS). V času stavke, bo zaradi zakonske prepovedi stavke vojaškim osebam Sindikat vojakov Slovenije – SVS izvedel protestni shod pred vlado.

Zahtevajo predvsem vrnitev osmih odstotkov

V KSS so se sprejele protestne in stavkovne zahteve, za katerih uresničitev si bo prizadeval oblikovan skupni Stavkovni odbor pod vodstvom Andreja Dočinskega iz SPUKC-a. Konfederacija slovenskih sindikatov zahteva predvsem 8-odstotni linearni dvig plač, kolikor je bilo zaposlenim odvzeto v času varčevanja z zakonom za uravnoteženje javnih financ in nadaljevanje pogajanj za odpravo anomalij.

Med tem zahtevajo še ločena pogajanja s KSS in v njo združenimi sindikati o stavkovnih in protestnih zahtevah v okviru pogajalske komisije. Ob tem zahtevajo še prenehanje kršenja in plačilo stavke zaradi kršenja zaveze, da vlada ne bo ločeno sklepala sporazumov ali dogovorov, s katerimi bi urejala vsebine, ki se tičejo elementov enotnega plačnega sistema iz Dogovora o ukrepih na področju stroškov dela in drugih ukrepih v javnem sektorju.

Protestni shod Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije 14. marca

V sredo, 14. marca, ob 12.00 je Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije napovedal protestne shode v 10 večjih mestih po Sloveniji, in sicer v: Ravnah na Koroškem, Ljubljani, Kopru, Celju, Mariboru, Velenju, Ptuju, Krškem, Kranju in Murski Soboti.