1. septembra v šolske klopi vsi učenci in dijaki, šole pripravljene na začetek šolskega leta

“Vse naše moči so usmerjene v preprečevanje širjenja okužb med učenci in dijaki ter vsemi zaposlenimi v šolah z namenom normalnega začetka novega šolskega leta,” je na začetku novinarske konference po seji vlade dejal vladni govorec za Covid-19 Jelko Kacin. Da je to v tem trenutku ključno, se je strinjala tudi Vlada Republike Slovenije, ki je nadaljevala s prejšnji teden prekinjeno razpravo o pripravah institucij na pričakovani jesenski val širjenja COVID-19.
Podatki zadnjih dni in tudi današnji podatki kažejo, da smo na dobri glede zamejevanja širjenja virusa, je prepričan Kacin. Slednji se je zahvalil vsem zdravstvenim delavcem, še posebej Mikrobiološkemu inštitutu Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, ki že več mesecev večji del svojega časa namenja testiranju in analizi vzorcev. Zahvalil se je tudi NIJZ, saj brez njihovega trdega dela, rezultati, ki jih imamo danes, ne bi bili mogoči. Vladni govorec se je zahvalil tudi vsem učencem, dijakom, njihovim staršem, ravnateljem in učiteljem ter ostalemu osebju v šolah, pa tudi državljankam in državljanom, da so ravnali odgovorno, se pravočasno vrnili domov, upoštevali usmeritve vlade in na ta način bistveno pripomogli k temu, da bodo šole 1. septembra odprle svoja vrata.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je potrdila, da 1. septembra v šolske klopi sedejo vsi učenci in dijaki ter da je šolski sistem pripravljen na začetek šolskega leta. Ministrica verjame, da bomo v novo šolsko leto vstopili varno in vsi skupaj pazili na svoje zdravje in na zdravje ljudi okoli sebe. Ob tem je opozorila tudi na varnost v prometu, kjer moramo biti v teh dneh še posebno pozorni. Kot je dejala, začetek šolskega leta letos zaznamujejo trije Z-ji: znanje, zdravje in zaupanje. Ministrica Kustec je šolarjem zaželela, da v novo šolsko leto vstopijo srečno, odločno, pogumno in veselo.

Odprta sicer ostajajo vprašanja o natančnem potekanju pouka, ne le v osnovnih šolah, ampak tudi v vrtcih in na fakultetah. Starši in otroci manj kot teden dni pred začetkom šole še vedno niso prejeli nobenih natančnih navodil. Iz visokošolskega sindikata pa ministrici sporočajo: “Čas je, da se tudi študenti vrnejo v predavalnice.” Prvi predpogoj je na nas, torej na starših ter učenkah in učencih, da pridejo v šolo striktno zdravi. Enako velja za učitelje. Če se ne počutite dobro, ne hodite v šolo, je ministrica odgovorila na vprašanje, kako bodo obravnavali učence, ki jim bo, na primer, teklo iz nosa.